Ön itt van: Főoldal / Céginfo / Hit / Református gyülekezeti ház
Református gyülekezeti ház

Református gyülekezeti ház

2012. október 14-én szentelték fel Szolnok kertvárosában, Szandaszőlősön a kis református közösség harangtoronnyal jelölt új otthonát, amely Sajtos Gábor tervei alapján készült el. A 2008-as nyertes pályaműben felvázolt együttes a templommal lesz teljes, ennek felépítésére azonban még várni kell.

Református Közösségi Ház
Szolnoki Református Egyházközösség Szeretetszolgálata Szandaszöllősi Közösségi Ház
Istentisztelet rendje: Minden vasárnap 15:00-ra
Elérhetőség: 56/513-031,376-810
Email: szolnokiszeretetszolgalat@gmail.com

Előzmények

Szolnok kertvárosi része, Szandaszőlős főként a hazánk legnagyobb katonai repülőgép-gyűjteményét magáénak mondható Magyar Repüléstörténeti Múzeumról ismert. A várostól délre található, viszonylag elszigetelt település korábban önálló volt, folyamatosan gyarapodó lakossága jelenleg tízezer fő körül mozog; római katolikus és baptista gyülekezet is található ebben a városrészben. Az itt élő reformátusok már az ezredforduló táján megfogalmazták igényüket egy önálló gyülekezeti központ létrehozására, mivel a belváros és az ottani templom mintegy 7,5-8 km távolságra található. Szandaszőlőst Szolnoktól az Alcsi-Holt-Tisza választja el, a kapcsolatot csupán egy híd biztosítja. 2001-ben, 174 szandaszőlősi református aláírásával létrejött nyilatkozat nyomán megalakult a Szandaszőlősi Református Templomért Alapítvány, amelynek akkori vezetője, Stummerné Nagy Ágnes lelkésznő szívén viselte az építkezés ügyét. A források felkutatása mellett a kis közösség erejéhez mérten adományaival folyamatosan támogatta a nagy vállalkozást, amelyhez az önkormányzat megfelelő méretű telket bocsátott a gyülekezet rendelkezésére.

Tervpályázat

Az alapítvány 2008-ban meghívásos pályázatot írt ki a gyülekezeti központ tervezésére. A lelkészek fontosnak tartották, hogy több építész elképzelését is megismerhessék egy ilyen nagy horderejű döntést és kihívást jelentő feladat előtt. A hat résztvevő építész tiszteletdíj nélkül vállalta a felkérést, ezzel is segítve a minél hamarabbi megvalósulást. A terveket Nagy Tamás, a MOME Építész Tanszékének vezetője és Nagy Béla egyházkerületi építész szakértő értékelte, valamint az alapítvány a gyülekezeti tagok véleményét is figyelembe vette, akik szavazással dönthettek a nekik legjobban tetsző koncepcióról. Végül ennek eredményét is figyelembe véve, a kuratórium tagjainak szavazása alapján az I. díjat a SAGRA Építész Kft., Sajtos Gábor csapata nyerte el, Mt. 23,21 jeligéjű tervével („Aki pedig a templomra esküszik, az arra is esküszik, aki benne lakik”).

Építés

Az I. ütemben tervezett többfunkciós közösségi ház és harangtorony döntően külső források segítségével valósult meg, a Dél-pesti Református Egyházmegye jelentős támogatása mellett a költségek 90%-át az ÚMFT Észak-Alföldi Operatív Programja keretében elnyert „A szeretet pedig épít” pályázat biztosította. Ennek keretében, ezzel egy időben készült el a Szolnok belvárosában álló református szeretetszolgálati központ épületének felújítása is. Végh Miklós lelkész nagyon elégedett a tervezőcsapat munkájával, a hagyományos és modern formálást ötvöző épülettel. Építtető és tervező között igazi bizalmi munkakapcsolat alakult ki, az egyeztetések során igyekeztek kölcsönösen rugalmasan figyelembe venni a felmerülő változásokat.

Jövő

A II. ütemben tervezett, 100 fő befogadóképességű templom építésére a jövőben kerülhet sor, amennyiben rendelkezésre állnak majd a források, továbbá a közösség növekedése is szükségessé teszi a bővítést. Szolnokon összesen mintegy 1000 református él, közülük 400-an Szandaszőlősön laknak. Az itteni vasárnapi istentiszteleteket 15-30 fő látogatja rendszeresen, nagyobb ünnepi alkalmakkor 80-100 főre is növekszik a létszám. A jelenlegi gyülekezeti terem 30 fő befogadását teszi lehetővé, az előtérrel való egybenyitás révén 60-70 fő számára tudnak helyet biztosítani. Jó idő esetén a terem a külső térrel összekapcsolható – ezt a célt szolgálja a markáns eresszel ellátott, faburkolatos terasz is. A harangtorony vertikális hangsúlyt, jelet képez a döntően családi házas beépítésű környezetben. A tervezett belső udvar a csatlakozó templom tömegével együtt válik majd intim, közösségi térré – ennek hangulatát előlegezi meg a torony és a gyülekezeti házhoz kapcsolódó tömör kerítés által határolt terület.

http://epiteszforum.hu/reformatus-gyulekezeti-haz-szandaszoloson

Szóljon hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

egy × egy =

Fel